Ethereum, genellikle Bitcoin’den sonra en popüler ikinci kripto para birimi olarak isim yapmıştır. Ancak Bitcoin’in ve diğer birçok sanal para biriminden farklı olarak, Ethereum’un basitçe bir değişim aracı veya bir değer deposundan çok daha fazlası olması amaçlanmıştır.
Bunun yerine ise, Ethereum kendisini blok zinciri teknolojisi üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir bilgi işlem ağı olarak adlandırıyor. Bunun ne anlama geldiğini detayları ile açıklayalım.
Ethereum Nasıl Çalışır?
Diğer pek çok kripto para birimlerinde olduğu gibi Ethereum da bir blok zinciri ağı temelinde çalışmaktadır. Blok zinciri, tüm işlemlerin doğrulandığı ve kaydedildiği merkezi olmayan, dağıtılmış bir genel defterdir.
Ethereum ağına katılan herkesin bu defterin aynı bir kopyasını tutması ve tüm geçmiş işlemleri görmelerine izin vermesi anlamında dağıtılır.
Ağın herhangi bir merkezi varlık tarafından çalıştırılmaması veya yönetilmemesi, bunun yerine tüm dağıtılmış defter sahipleri tarafından yönetilmesi nedeniyle merkezsizdir.
Blok zinciri işlemleri, ağı güvende tutmak ve işlemleri doğrulamak için kriptografi kullanır.
İnsanlar, ağdaki her bir işlemi onaylayan ve sistemin kalbindeki blok zincirine yeni bloklar ekleyen karmaşık matematiksel denklemleri “madencilik” yapmak veya çözmek için bilgisayarları kullanır.
Katılımcılar kripto para belirteçleri ile ödüllendirilir. Ethereum sistemi için bu belirteçlere Ether (ETH) denir.
Ether ile Bitcoin’de olduğu gibi mal ve hizmet satın alımı ve satışı için kullanılabilmektedir. Ayrıca, son yıllarda fiyatlarda hızlı artışlar görüldü ve bu da onu fiilen spekülatif bir yatırım haline getirdi.
Ancak Ethereum hakkında benzersiz olan şey, kullanıcıların bir bilgisayarda “çalışan” bir yazılım gibi blok zincirinde “çalışan” uygulamalar oluşturabilmesidir. Bu uygulamalar kişisel verileri depolayabilir ve aktarabilir veya karmaşık finansal işlemleri yönetebilir.
Bu anlamda değerlendirildiğince ciddi anlamda iyi çalıştığı görülecektir.
Ether ve Ethereum: Fark Nedir?
Ether’i finansal işlemlerde dijital para birimi olarak, yatırım olarak veya değer deposu olarak da kullanabilirsiniz.
Ethereum, Ether’in tutulduğu ve takas edildiği blok zinciri ağıdır. Bununla birlikte, yukarıda belirtildiği gibi, bu ağ, ETH dışında çeşitli başka işlevler de sunmaktadır.
Anchorage’ın ürün müdürü Boaz Avital, Ethereum’un çalışma sistemi ile ilgili olarak “Bunlar basit fon hareketleri olabilir, ancak varlıkların takas edilmesinden kredi almaya ve bir dijital sanat eseri satın almaya kadar her şeyi yapan karmaşık işlemler de olabilir” diyor. İşlemler Ethereum ağında işlenir ve saklanır.
Ethereum ağı, verileri depolamak ve merkezi olmayan uygulamaları çalıştırmak için de kullanılabilir. Bir şirketin verileri kontrol ettiği, Google veya Amazon’un sahip olduğu ve işlettiği bir sunucuda yazılım barındırmak yerine, insanlar uygulamaları Ethereum blok zincirinde barındırmayı tercih edebilirler.
Bu durum kullanıcıların verileri üzerinde kontrol sahibi olmalarını sağlar ve her şeyi yöneten merkezi bir otorite olmadığı için uygulamayı açık şekilde kullanma imkanı tanır.
Ethereum Fiyatı Ne Kadar?

Ethereum‘da son 1 yıl içerisinde ne oldu ?